Räkna på bolån

Innehåller annonslänkar
Enklare
Lånekalkylator:
Privatlån 💰
Till lånekalkylator →


Räkna på bolån gör alla någon gång som köper eller tänkt köpa en bostad. Och många gör det utifrån enbart en enda bank. Om dom istället skulle ha jämfört med många banker och långivare så skulle dom förmodligen få billigare bolån. Många av dom åtminstone. Och varför gör man då inte det? Jo man är glad att få låna pengar överhuvutaget kanske och sedan försöker många få lånelöftet i sista sekund. Kanske har budgivningen redan dragit igång och man tar första bästa banker och sedan när det är dags för att låna pengarna vill man inte äventyra det och så gör man det lätt och tar den man redan pratat med.

Vill du räkna på bolån? Fortsätt läsa guiden nedanför!

Lista på lånekalkyltor med bolån

Innehåller annonslänkar
Lånekoll
Lånekalkylator:
Bolån 🏠
Till lånekalkylator →
Zensum lånekalkyl
Lånekalkylator:
Bolån 🏠 + Privatlån 💰
Till lånekalkylator →

Räkna på bolån bild

Du kan spara mycket pengar på att jämföra bolån

Bolåneräntor kan skilja sig väldigt mycket och därför kan du spara mycket pengar på att jämföra. Kom även ihåg att försöka pruta på räntan och se om du kan få ännu billigare ränta om du binder den x-antal år som passar dig.


Att ta ett bolån är ofta ett av de största finansiella besluten i någons liv, och det är avgörande att förstå alla variabler innan man binder sig. Att räkna på bolån innebär inte bara att se på den faktiska lånesumman, utan även att beakta räntor, avgifter, din egen ekonomi och de potentiella ekonomiska förändringarna på horisonten. Det är lätt att stirra sig blind på låga räntor eller bli lockad av en särskild bankerbjudande, men det finns många fler aspekter att överväga. Här presenterar vi fem nyckelfaktorer som hjälper dig att ta ett informerat beslut när du räknar på ditt bolån.

Ränta och räntetyper

Räntan är den procentandel av lånet som du betalar till banken för att låna pengar. Den kan vara fast, vilket betyder att den inte ändras under en bestämd period, eller rörlig, vilket innebär att den kan variera med marknadsräntan. Medan en fast ränta ger förutsägbarhet, kan en rörlig ränta vara lägre i början men riskerar att öka i framtiden.

Lånebelopp och belåningsgrad

Hur mycket du kan låna baseras vanligtvis på dina inkomster, men det finns även en övre gräns för hur stor del av bostadens värde du kan belåna. Belåningsgraden representerar förhållandet mellan lånets storlek och bostadens värde. Ju högre belåningsgrad, desto riskfylldare kan lånet betraktas av banken, vilket kan påverka räntan.

Avgifter och kostnader

Förutom räntan kan det finnas andra avgifter och kostnader kopplade till bolånet, såsom uppläggningsavgift, aviseringsavgifter eller andra administrativa kostnader. Se till att räkna med dessa när du kalkylerar ditt lån.

Amortering och låneperiod

Amortering är den del av lånet du betalar av varje månad, förutom räntan. Välj en amorteringsplan som passar din ekonomi. Kom ihåg att även om längre låneperioder ger lägre månadskostnader, kan de också innebära högre totala räntekostnader över tid.

Flexibilitet och villkor

Titta på vilka villkor som erbjuds. Har du möjlighet att göra extra amorteringar om du får extra pengar? Vad händer om du vill flytta ditt lån till en annan bank? Det kan vara värt att betala lite mer för ett lån som ger dig flexibilitet i framtiden.

Genom att noggrant överväga dessa fem faktorer kan du bättre förstå de låneerbjudanden som finns tillgängliga och fatta ett beslut som gynnar din ekonomiska situation på lång sikt.


Kontakta oss om du hittar något fel i texten

Hittar du något fel i texten blir vi glada om du vill tipsa om det så vi kan titta på det och rätta till eventuella fel.


3 Feb 2024