Räkna ut kontantinsats

Innehåller annonslänkar
Lendo
Lånekalkylator:
Privatlån 💰
Till lånekalkylator →


Räkna ut kontantinsats är enkelt att göra. Du måste bara förstå väldigt enkelt matte för att kunna räkna ut det. Eller knappt det om du har en miniräknare - vilket de flesta i Sverige har idag i och med att man har den i mobilen. I Sverige måste du ha minst 15 procent i kontantinsats. Oavsett om det är en bostadsrätt eller ett hus du ska köpa. Det är minst 15 procent på båda. Minst är viktigt att påpeka då banken kan kräva mer om dom tycker du ha dålig betalningsförmåga. Eller sämre än att det räcker med 15 procent.

Så räknar du ut kontantinsatsen på 15 procent

För att räkna ut kontantinsatsen på 15 procent så tar du bara summa du ska köpa bostaden för och tar det gånger 0,15 på miniräknaren. Till exempel 2000000kr * 0,15 = 300.000kr. Så om du köper en bostad för 2 miljoner så måste du alltså ha MINST 300.000kr i kontantinsats. En kontantinsats kan du inte ta med bostaden som säkerhet utan måste vara pengar du sparat ihop eller i vissa fall ett privatlån där du lånar pengarna utan att lämna något i säkerhet för lånet. Det vill säga med ett privatlån till exempel. Men då måste även det lånet få plats i kalkylen så du klara bolånet + privatlån för insatsen. För att det ska bli rätt så pratar du med din bank. Kom dock ihåg att om just din bank säger nej så kan någon annan säga ja. Så man ska alltid jämföra. Både bolån och lån till kontantinsatsen, precis som med vilket annat lån som helst. Det finns mycket pengar att spara genom att jämföra lån.

Jämför bolån och lån till kontantinsats

Innehåller annonslänkar
Zensum lånekalkyl
Lånekalkylator:
Bolån 🏠 + Privatlån 💰
Till lånekalkylator →
Lånekoll
Lånekalkylator:
Bolån 🏠
Till lånekalkylator →

Låna till kontantinsatsen?

Ska du låna till kontantinsatsen eller delar av den så måste kostnaderna för det även få plats i din bolånekalkyl. Så kontrollera alltid med banken som ska stå för ditt bolån att dom godkänner att du tar ett privatlån till insatsen och hur mycket du måste lägga in själv.

Mer om kontantinsatsen

I Sverige är kontantinsatsen en kritisk del av bostadsköpet. Det representerar den del av köpeskillingen som inte täcks av bolånet, och det är avgörande för både köpare och långivare att se att köparen har en ekonomisk kapacitet förutom lånebeloppet. Det kan vara lätt att förlora sig i siffror när man försöker räkna ut hur mycket kontantinsats man faktiskt behöver, och därför har vi satt samman en guide som hjälper dig att förstå och beräkna det korrekt. Här är fem nyckelfaktorer att tänka på:

Procentuell insats

I Sverige krävts det i skrivande stund en kontantinsats om minst 15% av bostadens köpeskilling. Det betyder att om du köper en bostad för 2 miljoner kronor, bör din kontantinsats vara minst 300 000 kronor (15% av 2 miljoner).

Övriga avgifter och kostnader

Förutom själva kontantinsatsen bör du räkna med andra omkostnader i samband med ett bostadsköp. Dessa kan inkludera lagfart, pantbrev och eventuellt mäklararvode. Även om dessa kostnader inte tekniskt sett räknas till kontantinsatsen, är de fortfarande utgifter du bör vara beredd på och ha pengar till. Därför är det viktigt att du läser på och förstår vad som krävs av dig vid ditt köp.

Kan man låna till kontantinsatsen?

Det finns möjligheter att låna till del av kontantinsatsen genom så kallade blancolån eller privatlån, som inte kräver säkerhet i form av till exempel bostaden. Medan bolåneinstitut lånar ut upp till 85% av bostadens värde, kan åtminstone delar av kontantinsatsen i vissa fall finansieras genom dessa typer av lån. Men det är viktigt att vara medveten om att räntan på blancolån eller privatlån oftast är betydligt högre än för ett vanligt bolån. Dessutom innebär det en extra månadskostnad att tänka på när du räknar på din totala boendekostnad. Det är alltid rekommenderat att spara ihop till kontantinsatsen om möjligt, men om det inte är ett alternativ bör du noga granska villkoren och räntan för eventuella blancolån innan du beslutar dig. Tillåter lånegivaren för ditt vanliga bolån dig att ta ett privatlån till insatsen från annan långivare? I så fall hur stor del av kontantinsatsen?

Spara smart

Om du ännu inte har nått din önskade kontantinsats, fundera på hur du bäst kan spara upp till den. Kan du sätta undan en fast summa varje månad? Finns det investeringar som kan hjälpa dig att nå ditt mål snabbare? Att ha en plan kan göra sparandet effektivare.

Gåvor och lån från familj

Ibland kan familj eller nära vänner hjälpa till med kontantinsatsen genom gåvor eller lån. Om detta är fallet för dig, se till att allt dokumenteras korrekt, särskilt om det rör sig om ett lån. Detta kan vara viktigt både för skatteändamål och för att förhindra eventuella missförstånd i framtiden.

Sammanfattning av Räkna ut kontantinsats

Genom att noga överväga dessa punkter kan du få en tydligare bild av din ekonomiska situation i samband med bostadsköpet. Kom ihåg att förberedelse är nyckeln till en lyckad bostadsaffär, och en korrekt beräknad kontantinsats är ett viktigt första steg.

Räkna ut kontantinsats


Hittar du något fel i guiden som smugit sig in? Då får du gärna kontakta oss och tipsa om det så vi kan ta en titt på det så snabbt vi kan.


4 May 2024