Räkna ut kontantinsats 2023

Innehåller annonslänkar
Enklare Lånekalkylator →
Privatlån


Räkna ut kontantinsats är enkelt att göra. Du måste bara förstå väldigt enkelt matte för att kunna räkna ut det. Eller knappt det om du har en miniräknare - vilket de flesta i Sverige har idag i och med att man har den i mobilen. I Sverige måste du ha minst 15 procent i kontantinsats. Oavsett om det är en bostadsrätt eller ett hus du ska köpa. Det är minst 15 procent på båda. Minst är viktigt att påpeka då banken kan kräva mer om dom tycker du ha dålig betalningsförmåga. Eller sämre än att det räcker med 15 procent.

Så räknar du ut kontantinsatsen på 15 procent

För att räkna ut kontantinsatsen på 15 procent så tar du bara summa du ska köpa bostaden för och tar det gånger 0,15 på miniräknaren. Till exempel 2000000kr * 0,15 = 300.000kr. Så om du köper en bostad för 2 miljoner så måste du alltså ha MINST 300.000kr i kontantinsats. En kontantinsats kan du inte ta med bostaden som säkerhet utan måste vara pengar du sparat ihop eller i vissa fall ett privatlån där du lånar pengarna utan att lämna något i säkerhet för lånet. Det vill säga med ett privatlån till exempel. Men då måste även det lånet få plats i kalkylen så du klara bolånet + privatlån för insatsen. För att det ska bli rätt så pratar du med din bank. Kom dock ihåg att om just din bank säger nej så kan någon annan säga ja. Så man ska alltid jämföra. Både bolån och lån till kontantinsatsen, precis som med vilket annat lån som helst. Det finns mycket pengar att spara genom att jämföra lån.

Jämför bolån och lån till kontantinsats

Innehåller annonslänkar
Lånekoll Lånekalkylator →
Bolån

Räkna ut kontantinsats

Låna till kontantinsatsen?

Ska du låna till kontantinsatsen måste den självklart även få plats i din kalkyl över kostnader. Några banker har även så att man max får låna en viss procent av kontantinsatsen med privatlån och en viss procent måste du ha själv.

Hittar du något fel i guiden som smugit sig in? Då får du gärna kontakta oss och tipsa om det så vi kan ta en titt på det så snabbt vi kan.

21 Sep 2023