Räkna ut moms

Innehåller annonslänkar
Enklare
Lånekalkylator:
Privatlån 💰
Till lånekalkylator →


Att räkna ut moms kan verka komplicerat för de som inte är vana vid att hantera det dagligen. Men det är faktiskt en ganska enkel process. Nedan följer en enkel guide som beskriver hur man räknar ut moms.

Fortsätt läsa hela guiden för att lära dig räkna ut moms!

Sammanfattning av guiden Räkna ut moms

Sammanfattningsvis är processen för att räkna ut moms ganska enkel. Du behöver bara förstå momssatsen, veta om momsen är inkluderad i priset eller inte. Multiplicera priset med momssatsen för att räkna ut momsbeloppet och lägga sedan till detta belopp för att få det totala priset inklusive moms.

Räkna av moms från priset genom att dela det totala priset inklusive moms med momssatsen i decimalform. Genom att följa dessa enkla steg kan du enkelt räkna ut det ursprungliga priset utan moms.

Hitta du något fel i den här guiden får du gärna tips om det här så vi kan ändra det så snabbt som möjligt.

Förstå momssatsen

Moms är en skatt som läggs på varor och tjänster. Momssatsen varierar beroende på vilket land du befinner dig i och vilken typ av vara eller tjänst du köper. I Sverige finns det tre momssatser:

  • 25% som är den allmänna momssatsen för de flesta varor och tjänster
  • 12% för exempelvis livsmedel, kulturtjänster och restaurangtjänster
  • 6% för exempelvis tidningar och böcker

Räkna ut moms när priset är inkl moms

Om priset redan inkluderar moms och du vill räkna av momsen för att få det ursprungliga priset utan moms, följer du följande steg:

Steg 1: Dela det totala priset med momssatsen - För att räkna ut det ursprungliga priset, dividerar du det totala priset inklusive moms med momssatsen i decimalform. Till exempel, om du köper en vara för 125 kr inklusive moms med en momssats på 25%, dividerar du 125 med 1,25 (eftersom 25% är 0,25 som decimaltal) för att få det ursprungliga priset, vilket blir 100 kr.

Steg 2: Kontrollera beräkningen - För att kontrollera att din beräkning är korrekt, kan du räkna ut momsbeloppet genom att multiplicera det ursprungliga priset med momssatsen och sedan lägga till detta belopp till det ursprungliga priset. Om detta ger dig det totala priset inklusive moms, har du gjort beräkningen korrekt.

Räkna ut moms när priset är exkl moms

Om momsen inte är inkluderad i priset och måste du räkna ut momsbeloppet själv så gör du det enkelt så här: Multiplicerar det totala priset med momssatsen. Till exempel, om du köper en vara för 100 kr med en momssats på 25%, multiplicerar du 100 med 0,25 för att få momsbeloppet, vilket blir 25kr i det fallet.

Och för att få det totala priset inklusive moms, lägger du till momsbeloppet till priset utan moms. Till exempel, om du köper en vara för 100kr exkl moms med en momssats på 25%, blir det totala priset inklusive moms 125kr.

15 Aug 2023